Carlsberg

"Politiek zegt me niets. Als ik maar van de partij ben."

Beschrijving

Op de advertentie zien we de afbeelding van een gevuld Carlsberg' bierglas op een groene achtergrond. Wanneer je het glas goed bekijkt, kan je er mooie slanke vrouwenbenen in herkennen.

Aan de rechterzijde van dat Carlsberg' bierglas bevindt zich volgende slogan: "Politiek zegt me niets. Als ik maar van de partij ben." 

Onderaan de advertentie zien we het logo van Carlsberg met als onderschrift: "Probably the best beer in the world."

 

Type: Tijdschriftadvertentie
Periode: 1999-2000
©Agentschap: 

 


Publieke Reacties

Aan zorra@uia.ac.be

e-mail, 28/10/99

De slogan 'Politiek zegt me niets, als ik maar van de partij ben' is momenteel het motto van de Carlsberg-campagne is. Het insinueert dat vrouwen totaal niet in politiek geïnteresseerd zijn en alleen maar plezier willen maken.

LdW


Aan zorra@uia.ac.be

e-mail, 12/11/99

Er is ook plezier zonder Carlsberg bier. 

KvC, Antwerpen


Wederwoord Reclamemaker/Adverteerder

Zorra-bericht

VROUWEN EN POLITIEK

Carlsberg-bier in vrouwbeenvormige glazen, goed gevonden zeggen sommigen m/v. Tot onlangs het citaat verscheen dat zou insinueren dat vrouwen helemaal niet geïnteresseerd zijn in politiek.

 Een Carlsberg-glas met kousenbanden. Het sprong in het oog, in tijdschriften en in het straatbeeld, tot op openbare vervoermiddelen toe. En al vonden een aantal vrouwen Carlsberg-bier drinken uit vrouwenbenen lang niet zo lekker meer, aldus enkele meldingen bij ZORRA, voor de meeste vrouwen bleef 'die blik een tractatie waard'.
      Het citaat 'Politiek zegt me niets, als ik maar van de partij ben' viel echter in minder goede aarde, wegens het bestendigen van een stereotyp.

ZORRA
maart 2000


VROUWEN EN POLITIEK

Kris Govaerts van VVL/BBDO zegt dat het concept van het Carlsberg-bier in vrouwbeenvormige glazen inderdaad heel goed gevonden is, nota bene door een team van vrouwelijke collega's van hem. 

Het is duidelijk dat in deze ganse campagne niet echt een vrouw aan het woord is, maar eerder de sublimatie van het Carlsberg-glas/bier. En dit telkens op een licht sensuele, maar respectvolle, manier. De rode draad doorheen de ganse Carlsberg-campagne is er één van humor, die zeker niet eerstegraads genomen mag worden.

Zo ook voor deze advertentie, die slechts één voorbeeld is uit een ganse reeks en dus ook beter niet geïsoleerd bekeken wordt. 
Moest deze advertentie daadwerkelijk de vrouw in de politiek niet au sérieux nemen, dan zouden er al zeker vrouwelijke politici gereageerd hebben . Zij zijn meestal bij de eersten die reageren op vrouwonvriendelijke advertenties en zouden dit zeker nu moeten gedaan hebben gezien het ook nog eens hun vakgebied betreft.

RECLAMEMAKER
maart 2000

 

 

Indien een persoon m.b.t. deze reclame klacht indiende bij de JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame) 
vindt u hier de beslissing van deze jury.

 

Zorra Media Meldpunt
bijgewerkt op: 17 februari 2004

disclaimer